Ouăle popii

 

Himantoglossum caprinum

Numele de gen provine de la cuvintele grecești himas (la genitiv himantos) – curea și glossa – limbă, referitor la forma segmentului median al labelului (petala inferioară). Numele de specie este cuvântul latinizat caprinum – din insula Capra, aflată în largul coastelor italiene ale Mării Tireniană (de unde specia a fost descrisă prima dată).

În toate lucrările mai vechi despre flora României este menționată orhideea curea hircană ca fiind prezentă la noi.

În 2006 un studiu susține că de fapt la noi este prezentă orhideea curea caprină pentru ca în 2012 mai mulți autori maghiari să identifice plantele din sud-estul Europei ca aparținând în întregime unei specii noi, pe care o denumesc orhideea lui Janka, după numele unui naturalist transilvănean din secolul XIX. Acesta este numele botanic valid la ora actuală.

Orhideea curea, înaltă de 50-80 cm, este o plantă ce iese în evidență imediat din cauza labelului (petalei inferioare) numeroaselor flori exagerat de lung și îngust (de unde și denumirea), purpuriu cu alb, cu pete roșii.

Specia apare în populații mici și izolate, răspândite pe tot teritoriul țării de la câmpie până în munții de altitudine joasă, mai ales în pajiștile de substrat calcaros bine conservate, cu populații mari de orhidee (6210*). Deși pe parcursul a 150 de ani s-au semnalat câteva zeci de locații pe teritoriul României unde specia a fost menționată, puține dintre acestea au fost regăsite în ultimii 20 de ani.